ZAPIS MYSLI , ZYCIE CODZIENNE , REPORTAZE , WIERSZE , OPOWIADANIA , RELACJE Z WERNISAZY.
Archiwum
O autorze
Zakładki:
Facebook
Gdzie zagladam
GTWB
IMA
Mapa Warszawy
Mozna napisac do mnie
Nasza klasa
Picassaweb
Retrospektakl
Tajemnica.wordpress.com - blog.

portrety z najblizszej okolicy

piątek, 29 sierpnia 2014

Dzis w Tongeren w Belgii w galerii Luhab Kunst & Interieur, odbedzie sie wernisaz prac, ktorych autorem jest Frank Roex.

 

oil painting

Frank Roex
'Multidimensional movement'2014

60 x 70

Dzis do Belgii sie nie wybiore, ale odnotowuje wydarzenie, z powodow zarowno artystycznych jak i rodzinnych.

Frankowi zycze spelnienia planow i sukcesow! :)

Wszystkim zycze udanego weekendu :)

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

W najblizszy czwartek 28 sierpnia w Maloe Melo wystapia Fallen Idols, (jest to w 50% polska grupa) i trzy inne zespoly.

Wszystkim zycze udanego tygodnia :)

piątek, 22 sierpnia 2014

 

  • Mysle, ze malo kto zaglada do mojego bloga kulinarnego, wiec notka pojawia sie i tam i tu.

  •  

    Wczoraj zrobilam faszerowana cukinie. Przypadkiem znalazlam przepis na faszerowane ogorki, ktorych nie zapieka sie w piekarniku, tyko dusi w rondlu. Przepis dostosowalam do swoich przyzwyczajen, jest wegetarianski. Mam dopiero zamiar go wyprobowac.

    

    Skladniki:

    • 5 ogórków
    • 100 g ryżu
    • 1 cebula
    • 1 łyżka tłuszczu
    • 1 łyżka koperku
    • ½ szkl. śmietany
    • mały przecier pomidorowy
    • natka pietruszki
    • sól
    • pieprz

    Wykonanie:

    

    1. Obraną cebulę posiekać po czym wrzucić ją na patelnie z rozgrzanym olejem i zeszklic
    2. Następnie ryż ugotować według opisu na opakowaniu.
    3. Wrzucić jeszcze posiekany koperek i całość dokładnie wymieszać.
    4. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    5. Natomiast ogórki dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na połówki.
    6. Delikatnie wydrążyć z nich miąższ.
    7. Powstałe łódeczki napełnić farszem.
    8. Przełożyć całość do rondelka.
    9. Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu około 20 minut.
    10. Na koniec dodać jeszcze śmietanę oraz pomidorki koktajlowe.

    Do farszu dodam rowniez wydrazony miazsz, a jako tluszcz - jak zwykle u mnie - oliwa z oliwek.

    Przepis z miesem, na podstawie ktorego zrobie swoje faszerowane ogorki,  znajduje sie tu: http://przepisy.cc/faszerowane-ogorki/warzywa-2/1318

    Smacznego :) 

 
1 , 2 , 3 , 4